Monday, June 14, 2010

Kerabu Mangga Bersantan

KERABU MANGGA BERSANTAN















Bahan-bahan

3 biji mangga muda (dibuang kulit dan diracik halus)
1 mangkuk kecil santan pekat

1 biji bawang besar (dimayang halus)

1 inci belacan

5 biji cili padi(boleh ditambah kuantiti mengikut citarasa)

secubit garam

sedikit gula


Cara membuatnya

Mangga direndam dalam air garam. Kemudian diramas dan disejat. Masukkan ke dalam mangkuk. Cili padi ditumbuk bersama belacan dan garam. Masukkan cili, santan pekat dan bawang yang telah dimayang tadi. Tambahkan gula dan sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

  1. haa,,,,ni kerabu mangga orang kedah kan..mak aku pun buat sebijik sebijan macam ni,,rindunya..lama tak makan..sayang plak nk petik mangga kat belakang tu....Ann, hang boh udang kering lagi best..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails